Kent U ze, de kapsmoezen die gehanteerd worden als er weer eens bomen moeten worden geveld? Toegegeven: heel af en toe gaat een geplande kap niet door. Met mazzel gaat het dan om ‘voortschrijdend inzicht’, vaak verkregen door protesten van omwonenden of andere betrokkenen. Als de publieke opinie zich maar flink genoeg roert, blijkt de kap opeens niet nodig te zijn. Wij noemen dat soort kap dan ook: kulkap.
Hier een aantal veel veelgebruikte argumenten voor bomenkap, die niet zelden pure kulkapsmoezen blijken te zijn.
*Zichtlijnen creëren/herstellen. *Natuurherstel. *Achterstallig onderhoud. *Overlast. *Nieuwe natuur maken. *Meer biodiversiteit. *Hoort hier niet (exoot). *We gaan het gebied omvormen. *De boom is ziek.
*En natuurlijk, met stip op 1: Veiligheid.
Heeft u nog suggesties waarmee we deze lijst kunnen aanvullen? Laat het ons weten!
Beste, ook wij hier in België vinden alsmaar dat onterecht bomen gekapt worden om de ook bij jullie aangehaalde smoezen. Wij hebben in de tuin oa. 2 oude acasia- en 1 oude lindeboom staan. Het kost idd geld om regelmatig de bomen te laten snoeien door een boomchirurg, maar meer dan waard ! Enkele jaren geleden werd geadviseerd om toch 1 acasiaboom te kappen, wij kozen voor hetzelfde geld om hem nogmaals te laten snoeien. Met resultaat ! de schade aan de boom is er en blijft, maar de boom is er nog. Zalig toch !
LikeLike
Nog een paar smoezen:
– ‘Te duur’ in onderhoud
– Ze zijn aan het eind van hun levensduur (terwijl ze pas halverwege zijn)
– Ze zijn verrot (en dan een foto van héél andere bomen laten zien)
LikeLike